Tjäna pengar på att skriva


Är du en duktig och produktiv skribent kan du tjäna en god extraslant på att skicka texter till olika medier.


Artiklar


Först och främst behöver du en idé, ett ämne, att skriva om. Man kan skriva om allt. Nuförtiden har många tidningar egna skribenter tillika redaktörer anställda på tidningen, speciellt inom vissa områden som mat och skönhet, men man köper i alla fall in artiklar från frilansskribenter.

Skriv om något som intresserar dig. Tänk efter om du inte har någon specialkunskap som du tror skulle kunna intressera andra. Kanske har du en ovanlig hobby. Reseskildringar kan också vara av intresse, helst då ihop med fotografier av god kvalitet.


Noveller


Veckotidningar köper en hel del noveller från frilansare. Det finns de som uteslutande lever på att skriva noveller till olika tidningar.

Ska novellen publiceras i en veckotidning bör den innehålla mycket kärlek och spänning. Till en annan tidning kan den handla om vad som helst, men bäst är det förstås om ämnet har anknytning till tidningens.

Fila ordentligt på språket och använd inte för svåra ord eller fackuttryck. Novellen ska kunna läsas av många utan problem.

Författarförbundet har rekommendationer för hur högt ett arvode bör vara för en novell eller en dikt - Läs här.


Filmmanus


Att skriva filmmanus kräver att man vet en hel del om hur man skriver just filmmanus. Låna en bok på biblioteket eller gå en kurs.

Skicka manuset till olika filmbolag eller Svenska filminstitutet. Bäst säljer förstås originella historier och/eller originella grepp på filmningen. Filmmanus kan också med lite omarbetning fungera som radioteater.


Recept


Intressanta recept köps ibland in av veckotidningar och andra, helst då hela artiklar.

Håll dig till ett tema, till exempel grillning, bär eller mat från ett visst land.

Tänk på att tidningar ofta har ett par månaders pressläggning, så exempelvis en grillartikel bör lämpligen skickas in på början av året. Ibland kan tidningar köpa in enstaka recept om de är tillräckligt intressanta, och kanske passar in i en redaktörs arbete just då.


Roliga historier


Många tidningar köper roliga historier. Betalningen är inte så hög, men skickar man in många och ofta kan man få in lite extrapengar. Kan du mejla in historierna behöver du inte lägga ut pengar på porto.


Hushållstips


Precis som roliga historier kan hushållstips ge en extraslant. Skicka gärna något som du kommit på själv och som alltså inte varit publicerat förut.


Kuriosa


Det finns mycket kuriosa i skilda ämnen som går att sälja. Många tidningar har små ”visste du att”, och mottar tacksamt material.


Insändare


En del tidningar betalar för insändare. Skriv kort och klart, gärna med inslag av humor. Undvik personangrepp och ett ohyfsat språk. Då har insändaren en chans att komma in. Att få insändare publicerade utan att få betalt är förstås också tillfredsställande, fast på ett annat sätt. Kanske kan du påverka någon i rätt riktning.


Direkt


Har du något intressant att berätta från ditt liv. Kanske skulle det vara intressant att läsa om. Skriv ner din berättelse, utan alltför mycket sentimentalitet och överdriven dramatik.Tidningar köper också in påhittade berättelser, om de låter trovärdiga. Självklart får du vara anonym vid publiceringen.Tänk på att skriva en tydlig avslutning.


Kåserier


För att kunna sälja kåserier måste du ha en väldigt personlig ton på det du skriver. Många tidningar söker dock duktiga kåsörer. Skicka in en personlig betraktelse över ett ämne som du tror att inte många funderat över, vänta och se. De som skriver väldigt bra kan få en egen spalt i en tidning. Konkurrensen är dock knivskarp och inte ens proffsskribenter har lätt att få en kolumn. I så fall måste du vara beredd på att hela tiden kunna leverera nytt material.


Poesi


Poesi är väldigt svårsålt, och tas bara in av vissa tidningar.


Hur du skriver


Det är viktigt att manuset presenteras på ett proffsigt sätt.

Du bör ha marginaler på båda sidor, med ena sidan extra bred, för eventuell korrektur, men även för det estetiska intrycket. Radavståndet bör vara dubbelt och textstorleken 11-12. Texten delas upp ordentligt i stycken med underrubriker där det behövs. (I den här texten är underrubrikerna med fet stil, men det är enbart för estetiken.  I texter till tidningar används genomgående samma textstorlek och teckensnitt. Tidningen bestämmer utformningen.)

Tänk på att inte skriva alltför långt. Korta texter är mer lättsålda eftersom de läses av fler.

Anpassa språket i texten till tidningen som du tänker skicka den till. De flesta tidningar, även facktidningar vill försöka hålla en lättsam ton för att nå fler läsare.

Alla skribenter och författare har olika tekniker när de skriver, och det gäller att hitta ett sätt som passar just dig. Kanske behöver du skriva flera kladdar för hand innan du skriver ut din text, eller så skriver du ut allt direkt på datorn.

En anteckningsbok är bra att ha för skribenter, likaså papper och penna vid sängen och TV:n. Idéer kan dyka upp när som helst, och det är lättare än man tror att glömma dem om man inte skriver ned dem.


Hitta rätt media


När du har en färdig text vet du kanske inte vart du ska skicka den. Ett bra tips är att söka på ”tidningar och tidskrifter” i Stockholms telefonkatalog. Ett annat sätt är att titta i tidningshyllan på affären. Lokaltidningar köper också in material ibland. Så småningom när du sålt en del lär du dig att se vilka tidningar som med största sannolikhet publicerar ditt material.

Det är sällan material försvinner, men det händer tyvärr ibland. Alla tidningar skickar heller inte tillbaks material. Tycker du att du har väntat för länge, kan du ringa upp tidningen och fråga. Får du manuset i retur ska du inte ge upp, utan skickar det bara vidare till en annan tidning.


Arvode


Betalningen är olika på olika tidningar och är också beroende på artikelns längd. Priset kommer du överens med redaktionen om. I början är det lättast att vänta och se om de är intresserade. Då får de höra av sig till dig och ni får resonera er fram till ett arvode som passar er båda. Efter ett tag vet du ungefär vad du ska begära i betalning. Särskilda bestämmelser finns också beträffande arvoden till frilansjournalister. Ring Journalistförbundet och hör dig för.


Förutom extrapengar kan du som frilansskribent få dina tankar och åsikter framförda till fler; din självkänsla stärks, och du har framförallt roligt medan du jobbar.


Lycka till.