medlemmar

Maud Bjarnelind - f 1953 i Luleå

Maud Bjarnelind är utbildad förskollärare och mental tränare, men sedan några år tillbaka sjukpensionär. 

Hon är född och uppvuxen i Luleå, men Sollentunabo sedan mer än tjugofem år. Hon har skrivit texter, insändare och debattartiklar. "Sorgens döttrar" (2011) är hennes första bok. Hon säger själv att skrivandet har blivit en terapi.

Maud blev en av finalisterna i Sollentuna biblioteks novelltävling 2011, och hade också med två noveller i finalen 2012, varav hon vann tävlingen med den ena.

2013 gav hon ut boken ”Ett hundliv i solen” som är en resehandbok för hundälskare – med goda råd om adoption, köp och utställning av hund. Samma år gav ALF Bokförlag ut hennes novell ”August Strindberg och jag” i antologin ” Leva sin dröm”. Mauds noveller kan man läsa i Aller medias fyra veckotidningar. Hon har också läst in noveller och vunnit två novelltävlingar med dessa i appen Timetotell. Hon är också lärare i ”Skriv- och må bättre”, en veckolång kurs på Åsa Folkhögskola varje sommar.

 

Sylvia Brauns Haking - f 1934 i Ontario, Kanada

Sylvia har skrivit "Sanningen om Vera - en vetsaga" (2000), en framtidsroman i två delar.

Hon har under fyra decennier balanserat mellan sina två språk engelska och svenska, och arbetade som gymnasielärare i dessa språk, som speciallärare, svenska2-lärare och som översättare av barn- och ungdomsböcker på eget förlag, Wallroth & Brauns Förlag. Är numera aktiv inom förlaget.

Medlem i Sveriges Författarförbund.

Javier Claure Covarrubias - f 1961 i Oruru, Bolivia

Kulturskribent och författare med dikter och artiklar publicerade i Sverige och Bolivia. Dikter publicerade även i ett flertal antologier. Utgett böckerna ”Preámbulosy ausecias” (2004) och ”Con el fuego en la palabra (2006).

Medlem bl a i internationella Pen.

 

Ingrid Edgardh - f 1959 i Stockholm

Kan jag dö, mamma? (Alfabeta 2005, pocket 2006). Representerad i antologierna Äntligen! (2004), Ordagrant (2005) och Under resans gång (2005).

Kulturvetare och teolog.

Ingrid är präst i Svenska kyrkan och har tidigare arbetat med radio, information och som evenemangsproducent på Skansen. Ingrid är ofta efterfrågad som föreläsare kring frågor om vård, barn och föräldraskap.

 

Hemsida: http://ingrid.edgardh.com

Charlotte Ekbom - f 1971 i Solna

Charlotte har gett ut romanerna ”Jag ska skydda dig mot livets fasor” (2015), ”Grannsjälar” (2009) och ungdomsboken "Kära vänner" (2005), som även getts ut som e-böcker och ljudböcker på Saga Egmont förlag. Charlotte har även medverkat i många antologier, bland annat ”Kära mamma” på Ordberoende förlag. Arbetar som skribent och marknadskoordinator.

Exempel på hur Charlotte skriver: lyssna på ett smakprov ur ljudboken ”Jag ska skydda dig mot livets fasor” på Storytel [länk till https://www.storytel.se/books/628127-Jag-ska-skydda-dig-mot-livets-fasor]

 

Hemsida/blog: http://www.charlotteekbom.blogspot.se/

Eva Giese

Eva har ofta publicerade dikter i Dagens Nyheter. Aktiv i Poetry Slam. Har medverkat i flera av våra antologier.

 

 

Miranda Hedbring - f 1974

Miranda Hedbring har examen i svenska och har gett ut barnboken "Minstas väg hem" tillsammans med sin make Marcus Hedbring. Hon har också medverkat i antologin "Med bläck på moln". Medarbetare i textverkstaden Rimram

 

Hemsida: www.rimram.se

Ingrid Heldt

Ingrid har fått tre diktböcker utgivna, Glimtar från naturen/Oss människor, Lässtunden och Möten. Den första består av två delar, med naturdikter i den första och dikter med blandade teman i den andra. Naturfoton i färg finns genom hela boken. "Lässtunden" består av foton på tavlor som jag har målat, några dikter och främst av kortnoveller om livet, i genren fantasy. "Möten" består av blandade dikter och några fotografier.

 

Tel: 0702163309

 

Kristina Isacsson Liljequist - f 1981 i Sollentuna

Kristina I. Liljequist arbetar som svensklärare på högstadiet i Sollentuna. Läromedlet ” Pratkvarnen” ( 2010) har retorik som huvudämne och gavs ut på Bonniers/ Sanoma.

Kristina är aktiv skribent på poetsajten poeter.se och har där deltagit i flera antologier.

 

Kevin B Iversen - f 1954 i Malmö

Varit redaktör och ansvarig utgivare för Edsbergs Centrumblad under fem år. Skrev manus till och regisserade kortfilmen "Räkmackan år 1991. Barnböckerna "Att sova över hos en kompis" (2002) och "Utmaningen" (2007). Några noveller sända på Radio Stockholm, bl a "Glöggfesten", " Utmaningen" och "Den blå Monarken". Är till yrket fotograf, journalist och författare. Driver B Iversen Medieproduktion & Förlag.

Heidi Jergovsky - f 1957 i Sundsvall

Började som frilansskribent i Kamratposten. Skriver aktivitetsböcker för barn, bl.a. "Lilla Blomsterboken", "Hemliga språk" och "Frågvisa boken". Skrev och illustrerade "Barnens bästa jultidning" mellan år 1999 och 2003. Vunnit ett par novelltävlingar, bl.a. Aftonbladet Kvinnas. Illustrerat flera av sina böcker och uppfunnit spel publicerade i böcker och album, främst för barn. Kombinerar sitt skrivande med arbete i hemtjänst. Ordförande i Bibliotekets vänner 2010 och 2011.

Sekreterare och webmaster i Sollentuna Författarsällskap.

 

Mejladress: heidi@sollentunaforfattarsallskap.se 

Hemsida: www.heidijergovsky.se 

Lars G Lindström - f 1936 i Lidingö

Publicist, journalist och tidigare informationschef i Sollentuna kommun (1970-2000). Mångårig tidningsverksamhet i Lidingö Tidning, Huvudstadspress och Svenska Dagbladet. Redaktör för SollentunaJournalen till 2000 och Stallbladet (2002-2009) samt ett flertal sporttidningar och årsböcker.

" Lidingöloppet-en jubileumsbok om loppet på den gröna ön"(1984)" , Igår, idag, imorgon – kreativa tankar om Sollentuna kommun "(tillsammans med Harry Wallenholm) (1987), " IFK Lidingö Jubileumsskrift,1932-93" (1993), " Hållplats Gåshaga – en nygammal del av Lidingö" (2000)", Sollentunakolumner (2002) Dessutom givit ut på det egna förlaget Ord och inga visor - "Tårar från tyska träd (roman)"(2006), två böcker om Lidingö- "Staden, människorna, idrotten och tidningen (2010) Lidingö Gille 100 år 1911-2011 (2011), och släktromanen "Under Gunlas lindar" (2013). I november 2016 kom den självbiografiska boken “Min gröna ungdom – Lidingö 1936-1968”. För närvarande är Lars G. sysselsatt med en jubileumsbok “Spårvägen GoIF 100 år” som ska komma ut till hundraårsjubiléet den 22 februari 2019.

Han har också medverkat i flera av sällskapets antologier.


Mejladress:  lasse@ordmening.com 


 

 

Ulrika Marmfeldt Lindgren - f 1962 i Österskär



Ulrika har medverkat i flera av Sollentuna Författarsällskaps antologier, och ett par andra. Hon skriver helst historiska berättelser varav en blev publicerad på sajten Stockholmskällan.se, och hon har även blivit publicerad med en novell på ebooksförlaget Pupill.se. 

Hon skriver också poesi som publiceras  på Facebook under gruppen Whildeanska hösten. 2011 läste hon en av sina dikter i radioprogrammet P3Text.

Ulrika har även medverkat i flera av sällkaptes antologier.

 

Mejladress: ulrika@sollentunaforfattarsallskap.se 

 

 

Magnus Ramstrand - f 1949 i Foya, Liberia

Började på 70-talet jobba som frilansare på tidningen Dagen med särskild inriktning på att skriva bilagor med fokus på olika orter i landet. Journalistutbildad på Kaggeholms folkhögskola och sedan massor av reportage och nyhetsartiklar i tidningarna Svenska Journalen, Dagen, Jönköpings-Posten och Kristdemokraten. På Samhällsgemenskaps förlag gett ut boken Varmt hjärta, Kallt huvud, Rena händer - en reportagebok om hur Kristdemokraterna fick närmare 50 procent av rösterna i Markaryds kommun (2007). Vinnare i föreningen Liv i Sveriges kortberättelse - första tävlingen år 2017 - på temat Det skulle jag aldrig göra om. 

Magnus arbetar som politiker i Sollentuna. 

Veronica Stanei-Macoveanu - f 1947 i Rumänien

Acrobatii peste lacrima lumii, diktsamling 1993. Fyra diktsamlingar under åren 1970-1988, varav en fransk, och medverkan i en rad olika tidskrifter. Undervisat i rumänsk litteratur och grammatik på högstadiet och gymnasiet. I Sverige sedan 1990. Medverkat i sällskapets alla antologier.

Medlem i Sveriges författarförbund.

 

Mejladress: veronica@sollentunaforfattarsallskap.se 

Sain Sucha - f 1941 i Pakistan

The Roots of Misery, 1985. Tre novellsamlingar på urdu 1987-96 och en på engelska, Discourses with IT, Översatt till svenska: Möte med Det, 1988. Senaste böcker var novellsamling Reflektion, 2002; och engelsk version: Reflections, 2002. Översättningar av diktsamlingar, noveller och roman till och från urdu/punjabi/svenska/engelska. (Sain Sucha en pseudonym. Verkliga namnet: Mushtaq Ahmad.) Vandrat i många länder och arbetat på olika nivåer. Driver taxirörelse och Vudya Kitaban Förlag. Medverkat i sällskapets alla antologier.

Kassör i Sollentuna Författarsällskap.

Medlem i Sveriges författarförbund.

 

Mejladress: sain@sollentunaforfattarsallskap.se 

Hemsida: http://vudya.com/vkf/index.htm

Fredrik Svanfeldt

Fredrik Svanfeldt är civilingenjör i teknisk fysik samt tränare och föreläsare inom löpträning. Han påbörjade en elitsatsning inom långdistanslöpning vid 37 års ålder. Efter tre års hårdträning var han sexa på svenska årsbästalistan i maraton 2003 med tiden 2.25.58. Året efter kom han på trettonde plats i Stockholm Marathon. När han trappade ner på löpningen blev han stället romanförfattare. Debutromanen Dömd att springa kom ut i maj 2017 och den fristående fortsättningen Fri att springa släpptes i april 2018. Båda romanerna har löpning som ett av sina teman.

 

Hemsida: www.fredriksvanfeldt.se

Anna Wiik- f 1980 i Sollentuna

Anna Wiik har skrivit poesi sedan tonåren och har under många år publicerat sina dikter på poeter.se. Hon är publicerad i flera av poeter.se's antologier och hon har tillsammans med Eva Jonsby gett ut haikusamlingen Näckrosblad på Fri Press förlag. Numera skriver Anna nästan uteslutande haiku eller andra haikurelaterade texter. Sedan 2015 sitter hon som sekreterare i Svenska haikusällskapets styrelse. Hon bidrar med texter till deras medlemstidskrift och håller emellanåt i haikuverkstäder. 

När Anna inte skriver arbetar hon inom bygg- och fastighetsbranschen. 

 

Hemsida: www.poeter.se/Medlem?author_id=205

Peter Yngen

Sollentunabo i 30 år, entreprenör, musikförläggare och föreläsare kring sociala medier som trots sin dyselexi skriver på heltid.

Medverkat i våra senaste antologier och publicerat texter på Kapitel 1.

 

Mejladress: peter@sollentunaforfattarsallskap.se 

 

 

Ingwar Åhman-Eklund

Sollentunabo sedan 1972.

Skrivit allt från lyrik till budgetpromemorior. Debuterade som 10 åring med en skolpjäs om Engelbrekt Engelbrektsson.  Medverkat i sex revyer i Sollentuna med sketcher och sångtexter. Publicerat mängder av noveller och dikter och satir. Givit ut diktsamlingen ”Ordbävning i Ankdammen”. Skriver nu på en halvbiografisk roman ”ALMARNAS STAD” som en fri fortsättning Fogelströms stadsromaner.

Nu vice ordförande i författarsällskapet och ordförande i Sollentuna Teatersällskap och Carl David Morellsällskapet. Styrelseledamot i Haningekonstnärerna.

 

Mejladress: ingwar@sollentunaforfattarsällskap.se

 

In memorian


Medlemmar som tyvärr har lämnat oss

Göran C O Claesson - f 1928 i Göteborg


Göran var med och bildade Sollentuna Författarsällskap, och har skrivit noveller och dikter i alla våra antologier. Han har skrivit en roman - Läget under kontroll (1985), om en kvinas uppror mot en handlingsförlamad företagsledning, nio fakta/debattböcker 1971-1978, samt artiklar och föredrag om bl a utredande, bostadsprogram för fattiga, narkotikapolitik, fredsarbete och aidsepidemin. Pol.mag, tidigare bl a huvudsekreterare i statliga utredningar, informationschef i t ex högertrafikkommisionen och vd i Marknadsförbundet.


Hans Lundell - f 1947 i Sollentuna

Hans, kallad Ludde, var en flitig insändarskribent. Han har gett ut Familjens bästa spel för kort och tärning (2001) Vann novelltävlingen i Botema 1998. Han har även medverkat i flera av sällskapets antologier.

Conny Knutsson - f 1960 i Strängnäs

Conny har gett ut diktsamlingen ”Vägen dit horisonten tar vid” 2012. Den finns även inspelad som film med bilder och musik till. Har skrivit en kortare roman ”Arvsynden” och ytterligare några noveller. Medverkat i flera antologier, bl a sällskapets, och var aktiv med dikter och bilder i facebookgruppen Whildeanska hösten.

Ledamot i Sollentuna Författarsällskaps styrelse. 


 

Ingemar Flodén - f 1930 i Göteborg

 

Ingemar växte upp i Sollentuna. Skolgång där och i Stockholm. Utbildning till folkskollärare och till bibliotekarie. Bodde i Tun nära Lidköping, därefter i Arvika. Verksam som lokalredaktör och kåsöri Nya Lidköpingstidningen. Han var anställd som bibliotekarie i Arvika 1969 -1995. Var också skapare av Rackstadmuseets bibliotek samt aktiv vid Tage Aurellsällskapets tillkomst. Han deltog med egen lyrik i flera antologier, utgivna av Värmländska författarsällskapet, av Författarcentrum Väst och Sollentuna Författarsällskap; medverkade i bl a tidskrifterna Värmländsk kultur och Parnass, i olika lyrikprogram med uppläsning av egna och andras dikter samt med inläsning av ljudböcker (Aurell, Jiménez). Egen utgivning 1997 av diktsamlingen Tid Liv, bl a med intryck från personer och miljöer i Sollentuna. Blev 1998 tilldelad Föreningen för Värmlandslitteraturs stipendium.


 

Sven O Bergkvist - 1927 i Njutånger

 

Sven var sällskapets förste ordförande och utsågs därefter till hedersordförande. Ett stipendium är instiftat till hans minne, utdelades för första gången i december 1998. Ett fyrtiotal böcker, bland de senaste Drama på Bergön, 1998, Klarabohemernas värld, 1995, och Vägar till Himmelrik, 1996. Efter sju-årig folkskola skogs- och industriarbetare. Tio år på sanatorier för tuberkulos. Debutboken 1950 skrevs under ett år i gipsvagga. Mest känd som realistisk berättare, t ex med en självbiografisk serie av fyra romaner, avslutad 1986 med Härliga lott. Flera böcker av andra slag, t ex Resor med Marjasin och andra kamrater, 1993. Tidningen Kommunalarbetarens litteraturred. 1956-1982. "Hövding" i kulturgruppen Hälsinge Akademi och medarbetare i dess böcker. Länge engagerad i handikapprörelsen. Har erhållit LO-priset och andra utmärkelser.  


 

Ulrich Herz - 1913 i Tyskland

 

En värld utan vapen (medförf. Maud Frölich), 1990, Välfärdsideologins förhistoria - från Aristoteles till Marx, 1961; ett tiotal andra skrifter i samhällsvetenskapliga ämnen samt ett tjugotal översättningar. Redigeringsuppdrag; lexikograf. Artiklar, radio- och tv-program etc. Fil lic, tidigare bl a folkhögskolerektor och programledare i TV. En omfattande föreläsningsverksamhet.  

 


Bo Jonasson - f 1917 i Älvros

 

Klostret på höjden, 1990, och fem andra romaner. Medverkat i Landskapets röster, 1992, och tre andra antologier. Skrivit en diktsamling och ett radiospel 1978-1992 om "kamrater i arbetarleden som växte upp under hungerstjärnans och blåmjölkens tid". Vidare ett 70-tal noveller i den fackliga pressen och dikter i olika tidningar. Tidigare olika yrken och arbetare i företag av olika slag, bl a Skånska Cement i Sollentuna.  

Uno Björkhem - f 1938 i Stockholm - d 2013 i Lomma

Uno var en av de tio som den 28 oktober 1996 bildade Sollentuna Författarsällskap. Han var forskare/lärare i skoglig marklära och universitetslektor i landskapsarkitektur och har skrivit böcker om Lomma, Garpenberg, Tullgarn, Ulriksdal, Törnskogen, Edsberg och Bogesund. I de böckerna har han presenterat bygden, naturen och människorna. 1998 visade han nya sidor med boken Akademikern som gick ut i kylan och novellen Vad är sorg i vår första antologi. Det fanns alltid intressanta fakta och synpunkter att hämta hos denne stillsamme man. Han var aktiv inte bara hos oss utan under flera år även i en filosoficirkel.  

 


Uno Björkhem - f 1938 i Stockholm - d 2013 i Lomma

 

Uno var en av de tio som den 28 oktober 1996 bildade Sollentuna Författarsällskap. Han var forskare/lärare i skoglig marklära och universitetslektor i landskapsarkitektur och har skrivit böcker om Lomma, Garpenberg, Tullgarn, Ulriksdal, Törnskogen, Edsberg och Bogesund. I de böckerna har han presenterat bygden, naturen och människorna. 1998 visade han nya sidor med boken Akademikern som gick ut i kylan och novellen Vad är sorg i vår första antologi. Det fanns alltid intressanta fakta och synpunkter att hämta hos denne stillsamme man. Han var aktiv inte bara hos oss utan under flera år även i en filosoficirkel.

 


Gunn-Britt Robertsson

 

Gunn-Britt Robertsson arbetade i tidningsbranchen sedan i början på 70-talet. Hon började på Bohusläningen i Uddevalla, fortsatte till Blekinge läns tidning, och sedan till Länstidningen, där hon stannade i 16 år. I lika många år innan pensionen blev det Dalarnas Tidningar i Falun, som ger ut Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Mora och Ludvika Tidningar. Arbetade som redaktionssekreterare och redaktionschef och även som reporter, med tyngdpunkt på kulturmaterial. Hon skrev flera artiklar om skulpturgruppen Solspann, i folkmun "Hasiors Hästar" i Södertälje, för Kulturnyheter - en webbtidning. Medverkade i boken Murvelminnen, som kom ut 2012, där 46 journalister berättade tidningsminnen. Hade flera akademiska betyg i framförallt konst- och idéhistoria, men också i stockholmsvetenskap. Blev Sollentunabo 2010.