ge ut boken själv

Ge ut boken själv

 

 

 

I stället för att ge ut sin bok på ett förlag kan man ge ut boken själv. Det finns flera olika sätt. Ett är att starta ett eget förlag som ger ut boken. Ett annat är att ge ut boken genom att lämna in boken till ett tryckeri, betala kalaset själv, och behålla eventuell vinst. Det finns både för- och nackdelar med att själv ge ut en bok. Det blir oftast en kostnad för dig, och inte en förtjänst som genom ett förlag. Numera finns också förlag som ger ut böcker mot att du betalar tryckningen, eller att ge dig betalt först efter att förlagets kostnader är betalda. Att ge ut boken själv gör också att du missar marknadsföringen och distributionen som ett förlag kan sköta, och det kan vara både svårt, tidskrävande och kostnadskrävande. Det är svårt att beräkna hur mycket man kan sälja, och man måste själv ha böckerna i lager. Ger du ut själv kan du å andra sidan själv helt bestämma hur boken ska se ut. Om inget förlag vill ge ut boken är det kanske dessutom din enda chans att få den utgiven. Här kommer lite olika förslag om du vill ge ut boken själv:

 

Lämna till tryckeri

 

Lämna in ditt manus och betala själv för tryckningen. I bl. a Estland finns billiga tryckerier. Slå upp i telefonkatalogen på ”tryckerier” eller slå på nätet på detsamma. Offsettryck kräver oftast en lite större upplaga, och kostar från 20.000 till 55.000 ( 1000 ex om 200 sidor) Med Print-on-demand kan man]trycka hur små upplagor som helst (25 ex a 200 sidor kostar runt 5000 kronor) Ju fler desto billigare. I båda fallens prisuppgifter är dock inte sättningen medräknad. Den gör du själv i datorn, eller betalar extra för, Begär offerter från olika tryckerier. Det är stor skillnad på priser. Du måste även själv sälja och marknadsföra din bok.

 

Dela kostnaden med förlaget

 

www.bokutgivning.se kan du se hur du gör. Bokförlaget Recito, i samarbete med Internetförlaget Sockerdricka sköter allt praktiskt, alltifrån sättning till försäljning. Om 1:a upplagan säljs i minst 100 exemplar behöver författaren inte betala någonting. Författaren förbinder sig dock att köpa alla osålda exemplar efter tre månader. Förlaget har ett rekommenderat pris på boken som täcker deras kostnader, men du får själv sätta priset. Mellanskillnaden blir din vinst. Boken säljs i en Internetbokhandel och distribueras till olika ställen som t ex Btj.

Andra billiga bokförlag som hjälper till med det mesta, men där du betalar själv, är Instantbook- www.instantbook.se och Kingink – www.kingink.se/egenbok/index

Prisexempel: 50 sidor 50 ex – 4750 kronor (Instantbook), 6150 kronor (Kingink).

 

Gör din egen bok på nätet

 

www.solentro.se Gör en riktig inbunden bok med text och bilder, upp till 300 sidor på Internet. Följ bara instruktionerna på sajten. Mellan 49 kronor och 1199 kronor per bok.

 

Bokmaskinen

 

På Författares Bokmaskin - www.bokmaskinen.se - kan du få hjälp med att själv ge ut en bok. Desto mer du gör av det praktiska arbetet med boken, som t ex bindning, desto billigare blir det. Säljer och distribuerar inte.

Prisexempel A5 eller mindre – 200 sidor 100 ex. 7.400 + moms 25 %.

 

Starta eget förlag

 

Att starta ett förlag är att starta en affärsverksamhet vilken som helst. Man behöver registrera det, oftast som ett handelsbolag; man behöver sköta bokföring, och man måste inregistrera sig hos skattemyndigheten. Man behöver också skaffa ett ISBN-nummer till varje bok man ger ut. Det erhålls kostnadsfritt från Kungliga biblioteket. Tryckningen av boken köper man av ett tryckeri. Har man eget förlag kan man söka bidrag för boken hos Statens kulturråd. Det görs efter tryckningen. Är det fråga om en faktabok av något slag du vill ge ut, kan förlag också söka tryckningsbidrag hos många olika fonder.

 

Sälj din bok

 

För att gå med vinst när man ger ut en egen bok måste tryckerikostnaderna helt täckas av pengar från försäljningen, och lite till. Du kan göra reklam för boken på olika sätt. Försök att få in recensioner i olika tidningar t ex. Skicka den också till olika kedjor som säljer böcker i bokhandeln. Gå runt med boken till bokhandlare och ta upp beställningar. Sälj den via en hemsida. Använd fantasin.

 

Juridiska frågor

 

Titta på www.forfattarforbundet.se , underrubrik FAQ. Där hittar du svar på vanliga juridiska frågor om upphovsrätt.

Tips:

Boken ”Ge ut på eget förlag” – Vejde/Fagerström ger tips om distribution och marknadsföring av din bok.

Det finns kurser i att ge ut en egen bok. Ordfront brukar bl. a hålla i sådana.

Det dyker hela tiden upp nya förlag som hjälper till att ge ut böcker där författaren kan påverka utgivningen till olika priser, och med olika villkor. Titta på ”ge ut en bok”, och ”att starta förlag” på Google.

 

Användbara adresser och telefonnummer:

 

Akademibokhandelsgruppen

08-7698100

info@akademibokhandeln.se

www.akademibokhandeln.se

 

Bibliotekstjänst

046-180000

info@btj.com

www.btj.com

 

Bokbranschens Marknadsinstitut, BMI

08-6439200

bmi@bokbra.se

www.bokbra.com

Bokia

0303-207770

info@bokia.se

 

Exlibris

hq@exlibris.se

www.exlibris.se

 

Förlagssystem

08-6571900

Order@fsys.se

www.förlagssystem.se

 

Kungliga biblioteket

08-4634000

Förnamn.efternamn@kb.se

www.kb.se

 

Seelig

08-6244600

förnamn.efternamn@seelig.se

www.seelig.se

 

Statens kulturråd

08-6797260

 

Svenska Förläggareföreningen

08-7361940

svf@forlagskansli.se

www.forlagskansli.se

 

Sveriges Författarförbund

08-54513200

sff@forfattarforbundet.se

www.forfattarförbundet.se