biblioteksskatter

Recensioner av nya romaner finns överallt. Här ger vi i stället tips på lite udda, ofta äldre böcker som finns att låna på biblioteket, och som står på hyllor vi kanske inte alltid tittar på. Många går också att få tag på på antikvariat.

 

 

 

Det sista paradiset - Margret Wittmer 1959

 

En dokumentärroman om Floreana, en av Galapagosöarna, och de säregna människor som sökt sig till och bosatt sig på ön, långt ute i Stilla Havet.

 

Dewey - Vicki Myron 2008

 

En otroligt varm och gripande sann berättelse om en övergiven katt som fick ett hem i ett bibliotek i den lilla staden Spencer i USA.

 

Dödscell 2455 - Caryl Chessman 1954

 

Om ni ännu inte läst denna klassiker - läs den. Chessman beskriver hur det är att sitta i dödscell, och tiden innan sin dödsdom. En ständigt aktuell bok i debatten om dödsstraff. Hans sammanfattning i boken säger en hel del - "två fel kan aldrig bli ett rätt".

 

Bästa vänner - Jennifer S. Holland 2012

 

47 sanna berättelser om osannolik vänskap mellan djur. Och dessutom djur som inte syns passa ihop, ett får och en elefant, ett lejon, en tiger och en björn, en sköldpadda och en flodhäst. Vackra berättelser med vackra bilder. Så sant som det är sagt - Kärlek känner inga gränser.

 

Sams serie - Mort Walker och Jerry Dumas 1986

 

Seriealbum är absolut inte att förakta, i synnerhet inte om de är så intelligent roliga och underfundiga som Sams serie. Boken innehåller en underbar samling strippar om Sam, seriefiguren som vet om att han är seriefigur. Originalstrippar från 1961 till 1963. Helkul!

 

Älvor, vättar och andra väsen - Ebbe Schön 1986

 

Ebbe Schön är kanske vår mest kände och omtyckte folklivsforkare, och här berättar han om alla våra svenska väsen, både med "fakta" och små spökiga berättelser. Spännande och mysigt. Och en stor del i Sveriges historia.

 

Nostalgiboken - Annica Triberg och Eva Kallhed 2012

 

Återupplev din barndom med den här boken. Här finns trevliga korta och ofta roliga _texter om olika saker på 50-talet, 60-talet, 70-talet och 80-talet, med fina bilder till. ALLT finns med. Otroligt hög igenkänningsfaktor. Det som slår en mest är att alla levde i stort sett likadant, och hade samma saker i sina hem, åt samma mat.

 

Otroligt men sant - Readers Digest 1977

 

En intressant faktabok om spännade händelser och fenomen i världen. Här kan man läsa om rymden, om ovanliga djur, om olösta mysterier och massor av annat. Räcker länge.

 

Äkta vara - Mats-Eric Nilsson 2009

 

En deprimerande bok. Här får du veta hur lurade vi blir av hela livsmedelsbranschen. Visste du t ex att det nybakade brödet i butikerna är bakat av fryst deg som ofta är ett helt år gammal? Eller att de svarta oliver du köper i själva verket nästan alltid är färgade gröna? Eller att den svindyra balsamvinägern du köper är fejk? Eller att de tillsatta vitaminerna är gjorda på bl a bensin, aceton eller högexplosiva ämnen? Eller att glassen och skinkan är fullpumpad med luft? Läs och begrunda.

 

Budskap från andra sidan - Marlo Morgan 1995

 

En gripande och fascinerande berättelse om en kvinna som vandrade med aboriginerna och fick ta del av deras urgamla hemligheter och visdom. Det finns mycket att fundera över och lära av i denna bok.

 

Känslan man har - Jan Stenmark 2001

 

En hel bok med Jan Stenmarks underfundiga bildrutor. Kan läsas om och om igen.

 

Hauffs sagor - Wilhelm Hauff 1964

 

En alldeles, alldeles underbar sagobok för alla åldrar, skriven av Wilhelm Hauff som dog 1827, endast tjugofem år gammal. Just den här upplagan har vackra illustrationer av Ruth Koser-Michaels. Sagorna är skrivna som Tusen och en natt, med ramsagor med berättelser invävda.

 

Den svenska koden - Marie Bengts, Uli Bruno och Silvia Nilson-Puccio 2001

 

Vad är det som gör svenskarna svenska? En rolig och väldigt lärorik bok om vad som är typiskt svenskt, och förvånar människor från andra länder; alltifrån hur vi använder vårt språk till hur vi beter oss i vardagen och till fest. Väldigt lättläst!

 

De erotiska minoriteterna - Lars Ullerstam 1964

 

Boken har några år på nacken, men det mesta håller ännu. Författaren var psykiatriker och läkare vid Beckomberga, och här försöker han förklara hur och varför vi är olika när det gäller vår sexualitet.

 

Vad varje kvinna bör veta om män – Joyce Brothers 1983

 

En bok som alla kvinnor läste när den kom ut. Här får man veta mycket om att det faktiskt ÄR skillnader mellan män och kvinnor. Intressant bok som håller liv i debatten om våra olikheter, och om vad som är arv och vad som är miljö.

 

Ormen och regnbågen – Wade Davis 1987

 

En väldigt spännande resa in i Haitis värld av voodoo och zombies.

 

Otto Ruben Svenssons bästa – Robert Aschberg 1993

 

En suveränt rolig bok! När de båda böckerna om Otto Ruben Svensson, resande i damnylon, gavs ut i mitten på 80-talet var författaren anonym. När man läser denna samlingsvolym förstår man varför. Här lurar Robert Aschberg, i form av korrespondens, politiker, kändisar och andra att visa sitt rätta jag. Vare sig hovet, Café Opera eller Lill-Babs kommer undan. Gud, vad kul han måste ha haft under bokens tillblivande.

 

Luffarriksdan och luffarkungen – Björn Fougner 1984

 

Det här är en intressant bok där man får veta allt om luffare och luffarlivet, som ju faktiskt kunde vara både påtvingat och självvalt. Luffare har i alla tider fascinerat, och den här boken tar upp både myt och verklighet om dem, och innehåller dessutom flera varma porträtt.

Luffarriksdan är en bok för oss alla som tycker om människor.

 

Oxygen och Aromasia - Claes Lundin 1878 (Nyutgåva 1978)

 

En av världens första renodlade Science-fictionromaner är faktiskt svensk. Det är kanske lite förvånande med tanke på att SF gör förhållandevis lite väsen av sig i Sverige. Oxygen och Aromasia är en satir, skriven samma år som världsutställningen i Paris där Claes Lundin var som journalist. Den är starkt präglad av sin tid, som ofta i god SF.

Året i boken är 2378 och tilldrar sig i Stockholm. Den tar upp många viktiga frågor, som t ex teknikens baksidor, penningmarknaden, och arbetarnas och kvinnornas rättigheter. Frågor lika viktiga nu som då. Men trots de allvarliga ämnena är boken rolig, speciellt när man sitter här över 100 år efteråt med facit i hand.

Oxygen och Aromasia finns tyvärr inte på alla bibliotek, men är väl värd att leta efter. Det är en viktig bok på många sätt.

 

Papalagi  1920 (Nyutgåva 1977)

 

I början av 1900-talet gjorde söderhavshövdingen Tuiavii en resa till Europa. När han kom hem skrev han ner sina intryck av den vite mannen, Papalagi. När man läser hans tankar fascineras man av hans naturliga klokhet och hans klarsynthet. Tuiavii kan inte förstå den vite mannens liv, hans penninghunger och oförmåga att se livets värden.

Papalagi är en mycket rolig och tänkvärd bok, som får oss att påminnas om det viktiga i livet.

 

När döden gästar - Louise Hagberg 1937

 

En otroligt innehållsrik bok (712 sidor) om svenska folkseder och svensk folktro runt död och begravning. Bland annat hur man avvärjde sig mot gengångare och hur lik kunde bota sjukdomar.

En ovärderlig bok, möjlig att finna i bibliotekets källare.

 

Gamla goda tips & hemligheter – Det Bästa 2000

 

Massor, massor av tips, idéer och enkla recept som berör skönhet, bakning, middagsdekorationer, dofter, hushållstips, ja verkligen allt.

En otroligt vacker och användbar bok för alla som är lite pyssliga i hemmet.

 

Råttan i pizzan – Bengt av Klintberg 1987

 

En klassiker. Otroliga, och ibland så troliga att vi har trott på dem, myter i modern tid. Efter varje berättad myt ger författaren och folklivsforskaren

korta kommentarer. Läs boken och se hur lättlurad du har varit.

 

Vetenskap eller villfarelse – Jesper Jerkert & Sven Ove Hansson (red) 2005

 

I boken granskas fenomen i vetenskapens utkanter, såsom astrologi, nära-döden-upplevelser, UFO:n och slagrutor. Teorier och vetenskapliga

förklaringar ges på ett lättfattligt sätt. Synnerligen intressant bok.

 

Lärda grisar och falska sjöjungfrur – Jan Bondesson     1994

 

Rolig och lärorik bok om underliga djur och företeelser med djur i folktron över hela världen; allt från grodregn till djur som växer på träd.

En bok som verkligen visar på hur fantasifull människan kan vara.

 

Bokstavligt talat – samtal i stan – Cornelia Waldersten   2005

 

Författaren har tjuvlyssnat på samtal på tunnelbanan, caféer, torg etc. Korta brottstycken som, för att citera baksidestexten, ”är både roliga, gripande, märkliga och ibland helt surrealistiska” Så sant som det är sagt.

 

Heidi Jergovsky